Keizersgracht 324, Felix Meritis

<- 326 Keizersgracht             Panorama            Keizersgracht 322 ->

Felix Meritis

Keizersgracht 324, Felix Meritis

Keizersgracht 324 tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 324 Felix Meritis

 

Gebouwd             1788
Architect              Jacob Otten Husly
Opdrachtgever    Genootschap Felix Meritis
Monument           Rijksmonument

 

 

Het imposante gebouw is gebouwd in opdracht van het genootschap Felix Meritis (oftewel "Gelukkig door Verdiensten") als sociëteitsgebouw. Het wordt meestal Felix genoemd en het is ontworpen door Jacob Otten Husly (1738-1796) in de Lodewijk XVI-stijl. Het was jarenlang het culturele middelpunt van de stad. In het gebouw was een concertzaal, de gehoorzaal voor lezingen, de tekenzaal en zalen voor natuurkundige experimenten. Het had zelfs een sterrenkundig observatorium ingericht in de koepel boven op het dak van het achtergebouw. Maar tegen het einde van de 18e eeuw verloopt het en in 1889 wordt het Genootschap ontbonden en koopt drukkerij Holdert & Co het gebouw om er de drukkrij in onder te brengen.

Keizersgracht 324, de vijf gevelstenen

De vijf gevelstenen geven de vijf departementen weer. De beeldende kunsten en de bouwkunst, de letterkunde, de handel, de natuurwetenschappen en de muziek

In 1932 wordt het gebouw door brand zwaar geteisterd. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Felix Meritis het hoofdkwartier van de Communistische Partij van Nederland (CPN) en wordt het dagblad De Waarheid er gedrukt. Ìn de jaren zestig veranderde het gebouw in een cultuurpaleis onder de naam Shaffy Theater, waar tal van experimentele dans-, mime-, toneel- en muziekvoorstellingen werden opgevoerd door onder meer Ramses Shaffy, Liesbeth List, Freek de Jonge en vele andere artiesten.
Vanaf 1988 zet de Stichting Felix Meritis de activiteiten in eigentijdse vorm voort: Felix Meritis wordt een Europees Centrum voor Kunst en Wetenschappen. Ook zijn er een aantal restauraties uitgevoerd.

Maar het gaan uiteindelijk niet goed en in februari 2014 gaat de stichting failliet. De gemeente Amsterdam koopt het pand voor 5,3 miljoen euro. En zij besluit een openbare aanbesteding uit te schrijven waar zowel het bedrag als de invulling die de partijen er aan geven. In de tussenliggende periode mag Foam het pand gebruiken. Als winnaar komt de beheermaatschappij Amerborgh, van Alex Mulder, zij kopen het pand voor2,5 miljoen euro. 

Alex Mulder is oprichter van het huidige beursgenoteerde USG People en houd zich nu bezig het steunen van kunst en cultuur. Amerborgh is al in het bezit van het Compagnietheater en De Nieuwe Liefde in Amsterdam. 

 

Keizersgracht 324 lijst

Het fronton met de bijenkorf

Keizersgracht 324 Fronton

Het fronton van Felix Meritis

 

 

Keizersgracht 324 deur

Voordeur

Keizersgracht 324 Corinthisch kapiteel

Corinthisch kapiteel

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.